01-07-2014

Neospora borden

Zorg er voor dat rundveevoer niet verontreinigd kan worden met ontlasting van honden.

We zitten weer midden in het weideseizoen!

Het is dan ook verstandig om iedereen weer even attent te maken op de preventie van Neospora. Het mooie zomerweer nodigt veel mensen uit om samen met de hond te gaan wandelen of fietsen. Een aantal honden lopen los en kunnen hun behoefte achterlaten op het weiland. De weidepercelen kunnen hierdoor besmet raken met Neospora.

Een Neospora-besmetting is één van de belangrijkste oorzaken van verwerpen en vruchtbaarheidsproblemen bij runderen. Inmiddels komt Neospora op zo’n driekwart van de Nederlandse melkveebedrijven en op 60% van de vleesvee- en zoogkoeienbedrijven voor. Nederland heeft in Europa daarmee één van de zwaarste besmettingsgraden. Runderen en honden zijn betrokken bij de levenscyclus van de parasiet. Neospora is geen zoönose en is dus niet schadelijk voor de mens.

Om besmetting te voorkomen kunt u als veehouder, op een vriendelijke manier, proberen de vakantiegangers en wandelaars  duidelijk te maken dat de ontlasting van de hond een risico vormt voor de gezondheid van de koeien. Daarvoor kunt u onder andere waarschuwingsbordjes plaatsen bij de ingang van het perceel of op een plek waar wandel- of fietspaden aan het weiland grenzen.

De GD, maar ook de Nederlandse Melkveehouders vakbond NMV en een aantal andere organisaties verkopen bordjes met waarschuwingen voor het risico van Neospora.

Voorbeelden van teksten:

  • Het weiland niet betreden!  Hier wordt uw voedsel geproduceerd.

 

  • Graag NIET in de wei met uw hond, dan blijven onze koeien gezond!

 

  • PAS OP! Onze koeien kunnen ziek worden van hondenpoep.

 

  • Uw hond kan drager zijn Neospora. Daarom hebben, wij koeien, liever niet dat u uw honden in onze weilanden uitlaat.

 

Verdere informatie over Neospora, zoals de verschijnselen, de preventie en de cyclus, kunt u aan uw eigen dierenarts vragen.

 neospora2

neospora