10-12-2015

Chocolade

Chocola, moordenaar van honden!

Hoe gevaarlijk is het als uw hond chocolade eet? Cacao is giftig voor honden.

  

 chocoladereep

In chocola zitten bepaalde stoffen: alkaloïden. Twee van deze alkaloïden zijn theobromide en cafeïne en juist die zijn giftig voor de hond. Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocolade, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin de alkaloïden. Pure chocolade bevat het meest van deze stoffen, witte chocolade het minst.

 

Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?

Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen gewicht en van de soort en de hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft.

En katten?
Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo gauw chocolade eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

De verschijnselen van een chocoladevergiftiging
De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral oudere honden kunnen hieraan doodgaan. Als een drachtige hond teveel chocolade eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.

Wat moet u doen?
Wanneer uw hond toch chocolade binnenkrijgt, is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Hou de verpakking bij de hand. Wacht niet af.

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond chocolade eet. Laat het nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen.

 

 

 

 

chocolade