Spreekuren

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen is elke vestiging dag en nacht telefonisch bereikbaar, ook in het weekend.

Gebitscontrole

De tanden en kiezen van het paard zijn van levensbelang voor het paard. Paarden malen het gras, hooi of kuil met een zijwaartse en voorachterwaartse beweging om zo het voer optimaal vatbaar te maken voor enzymen in het maag-darmstelsel. Zo kan er een goede vertering van het voer plaatsvinden. Wat gebeurt er wanneer het gebit niet goed afslijt? Het paard kan proppen gaan maken, vermageren, slecht verharen, verstopping in de darm of juist diarree krijgen. Daarnaast kun je allerlei rijtechnische klachten tegen komen, zoals hoofdschudden, kantelen van het hoofd, vastpakken van het bit etc.

 

Opbouw van het gebit
De tanden en kiezen van het paard groeien continu door om de slijtage van het malen op te vangen. Ze groeien ongeveer 2-5 mm per jaar. Het paard heeft zes snijtanden in de bovenkaak en zes snijtanden in de onderkaak. Deze snijtanden gebruikt hij om het voer op te pakken en het gras af te snijden. Het paard heeft zes kiezen in iedere kaakhelft, dus in totaal 24 kiezen. Sommige paarden hebben wolfskiesjes. Ze zitten voor de eerste kiezen, voornamelijk in de bovenkaak. Ze hebben hun functie in de loop der tijd verloren. Echter kunnen ze wel rijtechnische problemen geven. Hengsten, sommige ruinen (en ook wel dominante merries) hebben ook nog hoek- of haaktanden. Deze zijn van oorsprong ter verdediging, ze kunnen problemen geven wanneer ze te lang worden of als er tandsteen op zit die ontsteking van het tandvlees kan veroorzaken.

 

beeld1_gebitscontrole

Schematisch overzicht van het gebit van het paard.


Doorkomen en wisselen van tanden en kiezen
Na 6-8 dagen komen de eerste (binnenste) snijtanden bij het veulen door. Na 6-8 weken komen de volgende vier (middelste) snijtanden door, na 6-8 maanden komen de laatste (buitenste) snijtanden door. De snijtanden wisselen vervolgens op een leeftijd van 2,5 jaar (de binnenste), 3,5 jaar (de middelste) en 4,5 jaar (de buitenste snijtanden). Als er wolfskiesjes doorkomen, dan komen ze met de leeftijd van 6-9 maanden. Bij de geboorte heeft een veulen in iedere kaakhelft al drie kiezen. Op de leeftijd van een jaar komt de vierde (blijvende) kies door. Op de leeftijd van twee jaar komt de vijfde (blijvende) kies door, op de leeftijd van 3,5-4 jaar komt de laatste (blijvende) kies door. De eerste kiezen wisselen op de leeftijd van twee jaar en acht maanden, de volgende kiezen met twee jaar en tien maanden, de laatste kiezen wisselen op een leeftijd van drie jaar en acht maanden.

 

Afwijkende afslijting of wisselen van kiezen
Door verkeerd afslijten van de kiezen kunnen er scherpe punten aan de zijkanten van de kiezen ontstaan. Doordat de bovenkaak breder is dan de onderkaak, kunnen er aan de zijkanten punten ontstaan. De punten zullen bij de kiezen in de onderkaak aan de tongzijde ontwikkelen en bij kiezen in de bovenkaak aan de wangzijde. De scherpe punten kunnen beschadigingen aan de tong of wangen geven en dus pijn in de mond veroorzaken. De kiezen horen een schuin oppervlak te hebben met een hoek van vijftien graden, wanneer ze recht zijn kan het paard niet kauwen.

 

beeld2_gebitscontrole.jpg

Stand van de kiezen   

 

Ook kunnen er haken aan de voorzijde van de voorste bovenkies en/of aan de laatste onderkies komen, doordat de kiezen niet recht boven elkaar staan. Deze haken beperken de normale beweging van de kaak en kan naast eetproblemen ook problemen geven met de afbuiging van het paard. Wanneer de wisseling van kiezen niet goed verloopt, blijven vaak de oude kiezen als een dop op de nieuwe kiezen zitten, het paard eet dan moeilijker en maakt vaak proppen.

 

Gebitscontrole en vijlen
Wanneer uw paard klachten heeft met eten (proppen maken, afwijkende bewegingen maken, pijn bij eten) of  bij rijtechnische klachten, kunt u bellen voor een afspraak om het gebit te laten nakijken. We doen de gebitscontrole met behulp van een mondsperder. Zo kunnen we goed in de mond van het paard kijken en voelen! We kunnen dan ook meteen de scherpe punten en/of haken verwijderen. Bij teveel weerstand heeft het paard soms verdoving nodig.

 

Meer weten of een afspraak voor gebitscontrole maken? Neem contact op met Dierenartsenpraktijk Beltrum.