Spreekuren

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen is elke vestiging dag en nacht telefonisch bereikbaar, ook in het weekend.

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een aandoening aan de hoeven die zeer pijnlijk is voor het paard. De verbinding van de hoefwand met het hoefbeen raakt ontstoken, gaat zwellen en kan loslaten. Deze ontsteking komt met name door een verminderde doorbloeding. De verminderde doorbloeding kan door verschillende oorzaken ontstaan.


Mogelijke oorzaken van hoefbevangenheid

  • Het vastlopen van suikers in de bloedvaten in de hoeven door plotselinge rantsoenwisselingen, eten van te veel suikers of suikerziekte.
  • Het vastlopen van ontstekingscellen in de bloedvaten, bijvoorbeeld na heftige koliek, baarmoederontsteking, enzovoorts.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden.
  • Door overbelasting van de hoeven, bijvoorbeeld door lange tijd op harde ondergrond draven of galopperen, overgewicht of bij een paard met een gebroken of zeer pijnlijk been.
     

Symptomen van hoefbevangenheid
De symptomen van hoefbevangenheid zijn pijnlijk lopen, met de voorbenen voor het lichaam uit staan en als het ware op zijn achterbenen hangen, warme hoeven en sterke pols in de kootholte. Het bekloppen van de wand van de hoef zal zeer pijnlijk zijn. Bij chronische hoefbevangenheid zal de vorm van de hoef veranderd zijn. De witte lijn is dan verbreed, de hoeven groeien naar voren en men ziet ringen aan de buitenkant van de hoef.

 

Voorkom permanente schade: bel meteen de dierenarts
Het is van groot belang meteen de dierenarts te bellen om zo snel mogelijk de therapie te kunnen starten. Wanneer de ontsteking zo ver is gegaan dat de hoefwand los gaat laten van het hoefbeen, kan het hoefbeen namelijk gaan kantelen en/of zakken. Hierdoor kunnen permanente veranderingen optreden aan de stand van de voeten en aan de bruikbaarheid van het paard of pony. Wanneer een paard of pony eenmaal gevoelig is voor deze aandoening, zult u er als eigenaar in de toekomst rekening mee moeten blijven houden.

 

Therapiemogelijkheden
Therapie voor hoefbevangenheid kan bestaan uit het koelen van de hoeven, beperking van beweging, pijnstilling, bevorderen van de doorbloeding van de hoeven, aanpassen van het rantsoen en eventuele aanvullende therapie afhankelijk van de oorzaak van de hoefbevangenheid. Ook de hoefsmid kan een rol betekenen in de genezing van de hoeven. Door het gebruik van een speciaal ijzer kan de hoefwand van het paard worden ontlast.

 

Meer weten over hoefbevangenheid of een afspraak maken? Neem dan contact op met Dierenartsenpraktijk Beltrum.