Spreekuren

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen is elke vestiging dag en nacht telefonisch bereikbaar, ook in het weekend.

Koliek

Koliek komt bij paarden regelmatig en met verschillende oorzaken voor. Koliek is vaak het gevolg van een kramp in de darmen. Die krampen kunnen ontstaan wanneer het paard bijvoorbeeld iets anders heeft gegeten, gedronken of gedaan dan andere dagen. Soms kan het ook komen, omdat het weer is omgeslagen. Deze krampen gaan weer over na een injectie darmontspanner en/of pijnstiller van de dierenarts. Soms is er meer aan de hand, zoals wormen, zand, gas, verstopping, beklemming of een draaiing in de darm.

 

Herkennen van koliek 
Verschijnselen van koliek zijn onrust, gestrekt staan, flemen, naar de buik kijken en/of trappen, schrapen met de voorbenen, zweten, rollen en zwaar ademen (grote neusgaten). Herkent u deze verschijnselen bij uw paard, dan is het van belang dat u meteen uw dierenarts belt.

 

Wat kunt u doen tot de dierenarts is geweest?
U kunt tien minuten met het paard gaan wandelen om de darmwerking te stimuleren. Niet langer dan dit, omdat het paard dan uitgeput raakt, terwijl het zijn energie wel kan gebruiken. Het beste kunt u het paard lekker zijn gang laten gaan (rollen, liggen) in een omgeving waarbij er geen kans is op letsel of beschadigingen, zoals in een rijbak.  

 

Hoe kunt u koliek het beste voorkomen?
Regelmaat in beweging, weidegang en voer spelen een grote rol bij darmkrampen. Het voer moet van goede kwaliteit zijn en voorkom schimmelgroei in de kuil of hooi. Genoeg beweging zorgt ervoor dat de darmen goed werken. Ontworm het paard regelmatig, laat de dierenarts regelmatig het gebit nakijken en voorkom dat het paard zand of giftige planten eet.

 

Meer weten over koliek of een afspraak maken? Neem dan contact op met Dierenartsenpraktijk Beltrum.