SPOED 0544 - 481 366
Parasieten

Algemeen

Parasieten kunnen voor overlast zorgen bij uw huisdier; van licht ongemak tot daadwerkelijk ziek zijn of het overdragen van andere ziekteverwekkers (bijv. Ziekte van Lyme door de teek). Het preventief behandelen van uw huisdier is daarom sterk aan te bevelen.

Soorten parasieten

  • Uitwendige parasieten
    Deze zitten op of in de huid van uw huisdier en veroorzaken over het algemeen huidklachten, waarbij jeuk of irritatie op kan treden. De meest voorkomende zijn:

Vlooien
Teken
Mijten

  • Inwendige parasieten
    De inwendige parasieten bij onze huisdieren bevinden zich vooral in het gastro-intestinaal stelsel. 

Uw hond is vatbaar voor worminfecties op elke leeftijd, het is daarom belangrijk om op regelmatige basis te ontwormen. Daarnaast is dit vooral ook erg belangrijk bij pups. In het onderstaande schema kunt u het basis ontwormingsadvies vinden die wij hanteren in de praktijk.

Bij een nest moet het moederdier tegelijkertijd mee ontwormd worden met de pups, aangezien er via de placenta en de melk ook parasieten overgedragen kunnen worden.
Hieronder vindt u de meest voorkomende inwendige parasietsoorten:

Giardia
Toxoplasma
Lintworm
Zweepworm
Spoelworm

De parasiet Neospora caninum kan ook voorkomen bij de hond. Dit is een gevreesde parasiet bij de runderen en kan bij deze diersoort voor abortus zorgen.
Deze parasiet kan bij de hond ook voor problemen zorgen. Bij een immuniteitsdaling kan het zorgen voor ontstekingen in voornamelijk de hersenen, maar ook in andere organen. Dit kan fataal zijn. Pas daarom altijd goed op met het voeren van uw hond met rauw rundsvlees en ruim hondenpoep altijd op wanneer dit terecht komt in een weide.

Onze dieren

Gezelschapsdieren bij Dierenartsenpraktijk

Honden

Katten

Konijnen en cavia's

Vogels