Een jonge reu zal vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd geslachtsrijp worden. Het castreren kan gebeuren om medische redenen (niet ingedaalde teelbal/cryptorchisme, teelbal tumor of langdurige voorhuidontsteking) of om gedragsredenen (typische reuengedrag of agressief gedrag). Het is altijd belangrijk advies te vragen bij een van deze redenen om de hond te laten castreren, bij agressief gedrag kan het resultaat namelijk tegenvallen (zeker wanneer op oudere leeftijd de castratie plaatsvindt) of kan juist averechts werken en lijden tot onzekerheid bij de reu.
Verandering van het gedrag van de reu is vaak pas zichtbaar na 6 weken na castratie, ook is de reu nog een aantal weken vruchtbaar.
Wanneer u twijfelt welke effecten de castratie op uw hond heeft kan er gekozen worden voor chemische castratie. Dit is een implantaat die onder de huid wordt geplaatst. Er bestaan 2 varianten, een die 6 maanden werkt en een die 1 jaar werkt. Bij chemische castratie moet u er rekening mee houden dat het reuengedrag eerst verergerd voordat het mindert.
Teef
Loopsheid en dracht
Teven worden gemiddeld tussen de 10 en 12 maanden voor de eerste keer loops. Hierbij zal u opmerken dat uw hond bloed verliest. Dit is te wijten aan het lekken van baarmoederbloedvaten doordat de baarmoeder zich klaarmaakt voor een eventuele dracht. Een teef wordt gemiddeld 2x per jaar loops, maar dit is afhankelijk van de grootte en het ras van de hond. Wij adviseren een teef te laten steriliseren 3 maanden na de eerste loopsheid indien na overleg blijkt dat dit een juiste optie is voor uw dier. Een bijkomstig voordeel van sterillisatie na de 1e loopsheid is dat uit onderzoek blijkt dat de kans op mammatumoren nog maar 8% is. Bij iedere extra loopsheid neemt de kans op baarmoederontsteking en mammatumoren (melkklliertumoren) toe. Bij gesteriliseerde teven komt ook suikerziekte minder vaak voor dan bij intacte teven.
Indien u graag wilt fokken met de teef is de aanbevolen leeftijd om daarmee te starten rond de 2-3 jaar (vanaf de 3e loopsheid). Op de praktijk kunnen wij de cyclus van uw teef d.m.v. bloedonderzoek in de gaten houden door het progesterongehalte te meten. Aan de hand van de progesteronresultaten kunnen wij een passend advies geven wanneer het moment daar is om de teef te laten dekken. Bij een succesvolle dekking hebben wij de mogelijkheid om in de optimale periode van 25-30 dagen dracht een echo te maken om de dracht te bevestigen en al een schatting te maken van het aantal pups. Een andere manier is d.m.v. een röntgenfoto op dag 45-50 het aantal pups in kaart te brengen.
De totale drachtduur van een teef is gemiddeld 63 dagen.
In de meeste gevallen verloopt de bevalling probleemloos en kan de teef zelf alle pups op de wereld brengen. Door middel van het zogen van de pups aan de tepels komt op een natuurlijke manier oxytocine vrij, dit draagt bij aan de voortgang van de geboorte van de overige pups en de melkproductie.
Bij een normaal verlopende bevalling mag de teef max 45 minuten persen op de eerste pup. Daarna kan het een aantal uur duren voordat de 2e pup geboren wordt, sommige teven gaan zelfs slapen tussendoor. De 2e pup moet maximaal 4 uur na de eerste pup geboren worden, indien dit niet het geval is of wanneer de teef langer dan een half uur actief aan het persen is op de 2e pup is het raadzaam om contact op te nemen met de praktijk. Het kan namelijk zijn dat er een pup dwars in het geboortekanaal ligt of dat er sprake is van weeënzwakte bij de teef.
Voor de nazorg van de pups en teef is het belangrijk de dieren te ontwormen en vaccineren.
Schijndracht
Schijndracht is iets wat relatief vaak voorkomt bij teven vanaf 1,5 tot 3 maand na de loopsheid.
Hierbij is verhoogde nesteldrang, onrustig gedrag en/of gezwollen melklijst zichtbaar. Meestal zijn de klachten mild en gaat het vanzelf weer over, bij aanhoudende klachten is er medicatie beschikbaar.
Wanneer een teef schijndracht vertoont is de kans groot dat dit bij de volgende loopsheid weer het geval is.